Een nieuwe wasmachine kopen – Wat te overwegen?

nieuwe wasmachine

Waar let je op bij het kopen van een nieuwe wasmachine? Wij hebben de tips!

Nieuwe wasmachine kopen waar let je op! De wasmachine is een van onze belangrijkste huishoudelijke apparaten. Dit is vooral pijnlijk als het alleen verkeerd of helemaal niet werkt. Wat is de beste manier om in dit geval verder te gaan? We beantwoorden veelgestelde vragen over het kopen van een wasmachine:

Is het de moeite waard om mijn wasmachine te repareren?
Waar moet ik op letten bij de aankoop van een wasmachine?
Hoeveel ruimte heeft de nieuwe wasmachine nodig?
Hoeveel kan een nieuwe wasmachine kosten?

Is het de moeite waard om mijn wasmachine te repareren?

Als u een beetje tijd en moeite steekt, kunt u vaak zelf het defect aan de wasmachine vinden en verhelpen. Sommige wasmachinefabrikanten bieden zelfhulp aan op hun websites. YouTube kan ook helpen. Er zijn hier tal van tutorials die kunnen helpen bij de reparatie van de wasmachine.

Als de elektronica echter kapot is, kan vaak alleen een specialist helpen. En dat kan snel duur worden: Niet alleen de reserveonderdelen kosten nogal wat, maar ook de ambachtsman moet worden betaald voor de reis- en werktijd. Het is het beste om vooraf een kostenraming te krijgen voor de reparatie van de wasmachine.

Vooral als de wasmachine al een paar jaar op de bult staat, kan een nieuwe aanschaf van de wasmachine de moeite waard zijn. Als de wasmachine minder dan twee jaar draait, geldt de wettelijke garantie. Sommige fabrikanten bieden in totaal drie of vier jaar garantie naast deze twee jaar. U moet er dus zeker voor zorgen dat u eventuele garantieclaims indient.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine?

Wanneer het tijd is voor een nieuwe wasmachine ga je hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een nieuw exemplaar waar je kleding weer fris en schoon uit komt. Maar wist je dat je ook de keuze hebt tussen een wasmachine met een grote – of juist kleine – laadruimte, een machine met weegfunctie, of een apparaat dat bekend staat om de snelle wasprogramma’s? De keuze is reuze, en om te voorkomen dat je hoofd gaat tollen, helpen wij je er graag bij. Met deze tips wordt de aankoop van een nieuwe wasmachine een fluitje van een cent! 

Nieuwe wasmachine let op de energie-efficiëntie!

Het is belangrijk om een oogje in het zeil te houden voor de energie-efficiëntie. Als het energierendement laag is, kan het snel invloed hebben op uw volgende elektriciteitsrekening, afhankelijk van uw wasgewoonten. Andere aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van een wasmachine zijn de beschikbare ruimte en het waterverbruik van het nieuwe apparaat.

Het EU-energielabel met de energie-efficiëntieklasse

Door de komst van nieuwere technieken hebben bijna alle wasmachines energieklasse A+++ of zuiniger. We geven dit bijvoorbeeld aan met A+++-30% of A+++-40%. Dit betekent dat je wasmachine 30% of 40% zuiniger is dan A+++. Om meer onderscheid te maken, introduceert de Europese Unie een nieuw energielabel met strengere eisen. Vanaf 1 maart 2021 hebben alle wasmachines dit label. Voor die tijd is het al mogelijk dat je dit label samen met het huidige label krijgt.

nieuwe wasmachine
nieuwe wasmachine

Het zogenaamde EU-energielabel of het EU-energieverbruiksetiket is bedoeld om te zorgen voor meer transparantie voor elektronische producten en om de consument te voorzien van informatie over het energieverbruik. Verdere informatie zoals het energieverbruik per jaar in kWh en andere eigenschappen zoals het geluidsniveau of het waterverbruik kunnen ook van het label worden afgelezen.

Hoeveel ruimte heeft de nieuwe wasmachine nodig?

Een ander aspect: de kwestie van de ruimte. Is een voorlader of een bovenlader dus meer geschikt? Een frontlader kan zeer goed worden geïnstalleerd in een keukenunit – mits deze ondergronds kan worden gebouwd. Voor kleine badkamers of kamers met smalle deuren is een smalle bovenlader daarentegen geschikter. Ook het deurscharnier mag niet vergeten worden.

In welke richting moet de deur van de wasmachine opengaan? Vooral als er een wasdroger naast de deur staat, moet er rekening worden gehouden met het deurscharnier om het overbrengen van de was gemakkelijker te maken. De capaciteit speelt ook een doorslaggevende rol, want hoe groter de trommel, hoe meer ruimte de wasmachine biedt voor de was.

Als je alleenstaand bent, heb je minder volume nodig – drie tot vier kilo kan genoeg zijn. Huishoudens met twee tot drie personen moeten kiezen voor een wasmachine met een capaciteit van vijf kilo, terwijl een trommelmaat van zes tot acht kilo ideaal is voor vier- tot vijfpersoonshuishoudens. De laadcapaciteit heeft meestal betrekking op de droge was.

Controleer de instellingen en extra functies voordat u het product koopt. Niet alle geadverteerde gadgets zijn nuttig, maar andere kunnen uw dagelijks leven sterk vereenvoudigen: Een voorselectie van de starttijd is bijvoorbeeld ideaal voor werkende mensen die alleen ‘s avonds thuiskomen. U kunt zelf kiezen – meestal op uurbasis – wanneer het wasproces moet beginnen of eindigen.

Energie- en waterverbruik

Graag letten wij natuurlijk altijd wel een beetje op onze portemonnee. Zo ook bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine, toch? Wil je een wasmachine die zowel goed is voor je portemonnee als voor het milieu? Houd dan bij de aanschaf (en het gebruik) van de wasmachine rekening met het energie- en waterverbruik. Met een wasmachine die zuinig wast betaal je namelijk minder milieubelasting. Maar hoe bepaal je de zuinigheid van een machine eigenlijk? Dit kun je beoordelen aan de hand van het energielabel. De zuinigste wasmachines hebben energielabel A+++. Zo’n spaarzaam apparaat is vaak iets duurder dan zijn onzuinige broertjes met dezelfde vulcapaciteit, maar in gebruik zijn ze goedkoper.

nieuwe wasmachine 2
nieuwe wasmachine

Geluidsniveau

Bij het kopen van een nieuwe wasmachine kan het dan ook geen kwaad te letten op het geluidsniveau ervan. Gelukkig komen er steeds meer stille machines op de markt. Ook hier kunt u bij elektron alles krijgen voor een stille was. De geluidsniveau staat er bij vermeld.

Hoeveel kan een nieuwe wasmachine kosten?

De prijzen voor wasmachines variëren sterk. Vooral energiebesparende modellen met veel extra functies kunnen al snel zo’n 1.000 euro kosten. De goedkope standaardmodellen zijn verkrijgbaar voor slechts 200 euro. Maar wees voorzichtig: Goedkope modellen zijn vaak beduidend inferieur in termen van kwaliteit en duurzaamheid. Informeer u vooraf op onafhankelijke consumententestportalen zoals de consumentenbond.

Om de levensduur van uw nieuwe wasmachine te verlengen

Om de levensduur van uw nieuwe wasmachine te verlengen, moet u deze punten ter harte nemen:

1 Maak het pluizenfilter om de twee tot drie maanden schoon om verstopping te voorkomen.
2 Maak de wasmiddellade om de twee tot drie maanden schoon om te voorkomen dat er bacteriën of schimmels in groeien.
3 Maak de rubberen huls regelmatig schoon. Hier kan veel kalk zich verzamelen, waardoor de manchet na verloop van tijd broos wordt.
4 Laat af en toe een kookwasprogramma draaien. Dit is niet erg energiezuinig, maar het reinigt de wasmachine als het ware van binnenuit en voorkomt schimmels en bacteriën.


Zorg goed voor uw wasmachine en hopelijk loopt deze nog heel lang mee.

In onze volgende blog gaan we kijken wat de beste wasmachine van 2021 is.

nieuwe wasmachine
nieuwe wasmachine